logo-type

projeler

“Türk Vatandaşlarının ve Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Mesleki Eğitim Yolu ile Niteliklerinin İyileştirilmesi Projesi”

“Türk Vatandaşlarının ve Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Mesleki Eğitim Yolu ile Niteliklerinin İyileştirilmesi Projesi”

Amaç: Bölgede yaşayan mültecilerin ve yerel toplulukların sosyal, kültürel ve ekonomik olarak refah düzeylerini arttırmak, ilin ve bölgenin sosyo-ekonomik yapısında orta ve uzun vadede olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlamak, ilin ve bölgenin sürdürülebilir ekonomik büyümesine katkıda bulunmaktır.

Hedef Gruplar: Gaziantep il sınırları içerisinde ikamet eden işsiz, mesleki niteliği olmayan, mesleği olan ancak iş bulamayan, 18-40 yaş aralığında dezavantajlı konumdaki 300 kişiden oluşan Suriyeli ve Ev sahibi topluluklar projede yararlanıcı konumunda olacaklardır. 8 Alanda ve 15 grup olarak uygulanacak mesleki eğitim programları için yararlanıcı dağılımı ve oranları şu şekildedir.

Toplam Suriyeli Katılımcı oranı: 65%

Erkek Suriyeli katılımcı sayısı: 155

Kadın Suriyeli katılımcı sayısı: 40

Toplam Türk katılımcı oranı: 35%

Erkek katılımcı sayısı: 65

Kadın katılımcı sayısı: 40

Toplam Erkek Katılımcı Oranı: %70
Toplam Kadın Katılımcı Oranı: %30

İçerik: Proje kapsamında uygulanacak mesleki eğitim programlarının konu başlıkları İŞKUR 2020 iş gücü piyasası araştırma raporunda ifade edilen istihdam artışı beklenen ve temininde güçlük çekilen meslek kollarından oluşmaktadır. Ayrıca merkezimiz eğitmenlerinin yaptıkları saha araştırmaları ve işletmelerin talepleri de bu noktada etkili olmuştur. Öte yandan Tekstil, Makine, Metal, Ahşap ve Otomotiv sektörleri Gaziantep sanayisinin lokomotif sektörleri olarak istihdam oranları ve istihdam kapasiteleri bakımından önde olan sektörlerdir.

Proje kapsamında belirlenen meslekler Hayat Boyu Öğrenme HBÖ modüler eğitim programı kapsamında uygulanacak olup, mesleki eğitimi başarı ile tamamlayan ve belge almaya hak kazanan tüm katılımcılar MEB onaylı olarak belgelendirileceklerdir. Her bir mesleki eğitim programı için HEM’i ile iş birliği yapılarak kurs onayları alınacak ve katılımcıların HBÖ veri tabanına girişleri yapılacaktır. İhtiyaç durumuna göre Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan (HEM, MEM, AML Anadolu Meslek Lisesi?) teknik öğretmen ve/veya usta öğretici görevlendirmesi yapılacaktır. Uygulanacak olan mesleki eğitim programı 20 kişilik gruplar halinde toplam 15 grup olarak gerçekleştirilecektir. Karma olarak (TR ve SRY) uygulanacak mesleki eğitim programlarında bire bir çeviri desteği verilmeyecektir. Bu uygulamanın temel dayanağı katılımcıların belirlenmesi aşamasında Türkçe dil seviye koşulunun uygulanması ve çeviri desteği alan Suriyeli katılımcılarda sosyal ve kültürel uyum süreçlerinin olumsuz etkilenmesidir. Çeviri desteği alan katılımcılar dil öğrenmek ve/veya iletişim kurmak için çaba göstermemekte, bu bağlamda kendilerini geri çekmektedir. Ancak mesleki eğitimin içeriğine uygun teknik terimler noktasında eğitmenin anlatmakta ve/veya katılımcının anlamakta zorlandığı durumlarda konu özelinde tercümanlar tarafından çeviri desteği verilecektir. Her grup mesleki eğitme katılan katılımcılar eğitim süresince yazılı ve uygulamalı ölçme değerlendirme süreçlerine dahil edilerek öğrenme kapasiteleri ve beceri düzeyleri belirlenecektir. Katılımcıların eğitimi başarılı olarak tamamlamalarındaki en önemli kriter devamlılık süreleri olacaktır. Toplam eğitim süresinin %80’ninden az devam eden katılımcılar başarısız olacak ve belgelendirilmeyecektir.

Mesleki eğitim faaliyetleri HBÖ modüler program süreleri doğrultusunda haftada 5 gün, günde 6 ders saati (40 dakika 1 ders saati) olarak uygulanacaktır. Programın başlangıcında eğitime katılacak katılımcıların HEM veri tabanına girişleri yapılarak verilen eğitim ve belgeler ülke genelinde MEB tarafından tescillenmiş olacaktır. Proje kapsamında mesleki eğitime katılan katılımcılar aldıkları eğitim belgeleri ile kalfalık ve ustalık belgesine ulaşılması noktasında önemli bir avantaj elde etmiş olacaklardır. MEB tarafından yayınlanan yönetmelikle geçmiş bilgilerin belgelendirilmesi kapsamında HBÖ Genel Müdürlüğünün tanımladığı modüller eğitim programlarını tamamlayan bireylerin Kalfalık ve Ustalık belgelerine ulaşmaları sağlanmıştır. Bu kapsamda tüm katılımcıların ilgili belgelere ulaşmaları için rehberlik faaliyetleri ile yönlendirme yapılacaktır.  İlgili faaliyet HEM kurs onayı, katılımcı listeleri ve günlük imza çizelgeleri, kurs bitirme belgeleri, faaliyet görselleri gibi doğrulama belgeleri ile belgelendirilecektir. Eğitim faaliyetlerinin projenin 3. ayında başlaması ve 10. ayında tamamlanması planlanmıştır.

Ekli Görseller