logo-type

Haberler

Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı İstişare Toplantısı

Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı İstişare Toplantısı

TESK-UNICEF iş birliği ile başarılı bir şekilde 2018 yılından bu yana yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programının yeni dönem çalışmalarını içeren program 07 Temmuz 2023 tarihinde TESK ve UNICEF arasında imzalanmıştır. Söz konusu programın hedef illeri 07.08.2023 tarihli ve 35002545-730.06.01-41 sayılı Makam Oluru ve 24.08.2023 tarih ve 19/7 numaralı Yönetim Kurulu kararıyla Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Ordu, Mersin ve Zonguldak olarak belirlenmiştir. Bu program ile çocuk ve gençlere yönelik güvenli işbaşı eğitim imkânlarının artırılması, TESK’e bağlı işletmeler nezdinde çocuk haklarının korunması ve bu yolla çocuk işçiliği ile mücadele edilmesi amaçlanmaktadır.

06 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerini kapsayan geniş bir alanda etkili olmuştur. Yaşanan depremler sonrasında ağır yıkım ve can kayıpları nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elâzığ olmak üzere 11 il "afet bölgesi" ilan edilmiştir. Resmi olarak 22 Nisan 2023 tarihi itibariyle 50.783 kişinin hayatını kaybettiği ve 107.204 kişinin yaralandığı açıklanmıştır. TESK tarafından depremin etkisine cevap vermek amacıyla depremin hemen arkasında bölgede hızlı bir değerlendirme çalışması yapılmış ve çalışma sonuçları rapor haline getirilmiştir.

Hazırlanan Raporun sonuçlarının paylaşılması, raporun gelen görüşler sonucunda güncellenmesi ve elde edilen çıktılar doğrultusunda depremden etkilenen işletmeler ve işletmelerde eğitim alan öğrencilere yönelik yeniden yapılandırma sürecine katkı sunmak amacıyla neler yapıldığı ve nelere ihtiyaç olduğuna ilişkin görüş alışverişinde bulunulması amacıyla TESK-UNICEF Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı (ÇHİİP PRO 2023-2024“ faaliyetlerinden biri olan) Faaliyet 1.2. Deprem Hızlı Değerlendirme bulgularına dayanarak, yeniden yapılandırma süreçlerinde KOBİ'lerin Çocuk Hakları ve İş İlkelerini (ÇHİİ) benimsemesini teşvik etmek” faaliyeti yerelde kamu kurumları, ulusal ve uluslararası STK’ların katılımıyla 14 -15 Aralık 2023 tarihlerinde Divan Otel Gaziantep’te gerçekleştirilmiştir.

Ekli Görseller