logo-type

Haberler

29.AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI TÖRENLE YAPILDI

29.AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI TÖRENLE YAPILDI

 Törene; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlçe Belediye Başkanları, İl Emniyet Müdürü, İl Müftüsü, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Oda Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, esnaf ve sanatkarlar ve Almacı Pazarı esnafı ile vatandaşlar katıldı.

Ahilik Haftası kutlamaları esnaf ve vatandaşların da eşlik etmesiyle Maarif Kavşağı’ndan Almacı Pazarı meydanına kadar mehter takımı eşliğinde yüründü. Tören Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik’in yaptığı dua ile başladı. Yapılan dua sonrasında Çeled Uşaklar Tiyatro Ekibi Ahilik Haftası’nı anlatan tiyatro gösterisi sergiledi.

Törende konuşma yapan Gaziantep Ticaret İl Müdürü Bilal YAZICI, Ahilik haftasının önemine değinerek törene katkısı bulunanlara teşekkür etti.

Törende konuşma yapan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer KÜSBEOĞLU, törene katılanlara katılımlarından dolayı teşekkür ederek, Almacı Pazarının Gaziantep önemine değindi. Babası merhum Sait KÜSBEOĞLU’nun Elmacı Pazarının ilk esnaflarından olduğunu belirterek yaşadığı bir anısını anlattı. Ahilik kültürü hakkında bilgiler vererek bu törene verilen desteklerden dolayı minnettar olduklarını söyledi.

Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de babası Mustafa Kıymık’ın da bir zamanlar bu pazarda esnaf olduğu bilgisini paylaşarak,  “Ahilik bambaşka bir teşkilattır. Aslında göçle Anadolu’ya gelen esnafın ayakta kalması için, o zamanda ticaret Yahudi ve Ermenilerin elinde idi. O yüzden bizim inancımız diyor ki ‘Rızkın 10’da 9’u ticarettedir.’ Esnaflarımızın ayakta kalmaları, güçlenmeleri ve rekabet etmeleri gerekiyor. O yüzden ne olacak, örgütlenecek. Birlik ve beraberlik olacak. Çünkü birlikte rahmet vardır. Teşkilatçılık Ahi-Evran o yapıdan kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, ahilik kültürünün tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen Ahilik Haftasını geçen yıl aldıkları bir karar ile bu yıl Gaziantep’in tarihi çarşısı olan Almacı Pazarı’nda kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Tarihi Almacı Pazarı’nın birçok usta ve esnafa ev sahipliği yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Yerlikaya, “Türkiye’nin yaşayan, bilinen ve dünya tarihinde bildiği en kadim şehirde yaşıyoruz. Bu şehir gazi şehir,  yani Gaziantep’tir. Gaziantep’in Ahi-Evran olan sizler ve bütün ahilerle beraber bunu gelmiş ve geçmiş bütün Anteplileri görmüş, şahitlik etmiş ve onlara bağrını açmış Almacı Pazarı’nda bu Ahi-Evran törenini yapmalıyız dedik. Bu yıl burada bir araya geldik.” dedi.

Yoğun ilgi gösterilen kutlamalarda yılın ahisi seçilen 40 yıllık bakır ustası Celal Açık ve Gaziantep’teki yılın ahilerine Vali Yerlikaya tarafından plaket verildi. Yılın ahi adaylarından Yemenici Cihangir KALEMCİ’ye   AK Parti Milletvekili Ahmet UZER tarafından, bayan terzisi Figen ERDEM’e ise AK Parti Milletvekili Abdulkadir YÜKSEL tarafından, gastromi alanında faaliyet gösteren kebapçı ve baklavacı Talat ÇAĞDAŞ’a Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN tarafından, gastromi alanında faaliyet gösteren lokantacı Mehmet ACIOĞLU’na Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyup BARTIK tarafından, gastromi alanında faaliyet gösteren ciğerci Ali Haydar GÜRBÜZ’e Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil KONUKOĞLU tarafından ahilik cübbesi giydirilerek plaketleri verildi. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil KONUKOĞLU tarafından Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer KÜSBEOĞLU’na ahilik cübbesi giydirildi. Protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluştu.

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen futbol turnuvasında dereceye girerek birinci olan takım kaptanı Adem GÜZELKAYA’ya birincilik kupası Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet TAHMAZOĞLU tarafından,  ikinci olan takım kaptanı Murat GÖBELEK’e ikincilik kupası Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan FADIKOĞLU tarafından, üçüncü olan takım kaptanı Bilal ÇELİK’e üçüncülük kupası Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer KÜSBEOĞLU tarafından verildi.

Tören, vatandaşlara ahilik pilavı ve helva ikramının ardından, tarihi Bakırcılar Çarşısı içerisinde Ahi Sokağı’nın açılışının yapılması ile sona erdi.

Ahilik Haftası münasebetiyle Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri Gaziantep Valisi Ali YERLİKAYA’yı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN’i makamlarında ziyaret ederek Ahilik Haftası anısına dokunan halıları takdim ettiler.

Ahilik Haftası münasebetiyle Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen ödül törene ise, Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası  Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav ve emektar esnaflar katıldı. 

27 Mayıs Cuma günü öğle namazından sonra Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından Ulu Cami ‘de lokum ve şerbet ikramında bulunuldu. İkram halk tarafından büyük ilgi gördü.

Ekli Görseller